Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Sections

Who's Online
37 user(s) are online (25 user(s) are browsing Forums)

Members: 1
Guests: 36

abalaban, more...

Headlines

 
  Register To Post  

« 1 ... 11 12 13 (14) 15 16 17 »
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIT
Quote:

I wonder, are you cross compiling? Can be configure script has messed up something?
I asked on discord and no one there, had any color issues.


You can be sure most of amiga users who do test today any piece of software, didn't test it well enough, but just running/exit. If everyone will test it deep enough, they will find exactly same issues. Me and Flynn surely see the problem with colors on 32bit, and they really, really easy to reproduce by running dopus4 for example. Or playing with prefs:palette a bit.

Quote:

WORDS_BIGENDIAN has to be set on PowerPC, so don’t get any byte swapped stuff when you should not.


As i point many-many times already, the "pre-remove-hack" version of the UAE compiled the same as i compile it all the time, works correctly , and produce no issues with colors. Once you remove this hack or how it called, the issues are there. While everything is compiled just like before.


Quote:

If going slow when picked BGRA, then that’s not your native mode.


I can only repeat myself another time : with Hack everything was fast, and works correctly. Once hack were removed, everything continue to be exactly the same by speed (at least loading of WB, opening directories on WB, moving of windowses on the WB), but giving wrong colors.

And as i show you before, i point out on the code which is guilty of, and to make it be back fast and good rendered i just had to revert removing of hack.

In the end of all, the hack was there for reasons, probably. I will write to Rachy and to Tony asking if they can give any advice for us, as it all start to be the same and the same. I was in hope you already reproduce it yourself long ago, but not it seems you didn't. So that the reason we need to cycle around again and again.


Quote:

do you have same color issue on the UAE I compiled? Or is this only with one you compiled?


The same issue happens with anyone's compile. My one, Flynn one, your one. It's just other ones who do test it didn't test it good enough.

If you don't mind, can i just buy for you os3.2, so it will be much faster and easy to check it on your side ? Yes, the bug happens also with the 3.5 and 3.9, just not that visibly from the start.


And IMHO, before we need to understand , why with hack all was fast, and good colors, and now, we have bad colors, but the same speed. And when we will know why, then we will know how to deal it.

But as it was there, it was for reasons, surely. I will ask, maybe authors will help us out with.

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Just popping in
Just popping in


See User information
Mmh,

The Picasso96 version has an influence on this issue. I updated the Picosso96 version on my AmigaOS 3.2.1 installation from 2.0 (Aminet) to the latest 3.3.1 (Icomp).

The Palette issue and wrong icon colors went away. But the icons lose their color after some screen updates with JIT activated. Without JIT, everything is fine:
- Colors are correct
- Splash screen has correct colors
- Icons do not loose colors

It is just slow.

Edit:
Screenshot with missing icon colors

Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@Flynn

IMHO with latest P96 there can be all sort of issues (as the author wrote in the README, like he didn't support UAE with it, and if one want, he can use original 2.0 version).

What i mean that probably 2.0 need to be stayed as default and proven to be working.

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Just popping in
Just popping in


See User information
@kas1e

Still, Picasso96 3.3.1 works better than 2.0.

It might be that there are some hacks in Picasso96 2.0 that need hacks in UAE to work...

Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@FlynnTheAvatar

I don’t think we should test with so new picasso96, pretty sure the clut stuff is the issue.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIt
I just wrote to Almos (the e-uae author) and to Tony (winuae author) explaining them our problem, and asking if they know wtf happens.

Maybe p96 indeed have some issue which 'fixed' by this hack.

Possibly you're indeed right, and additional conversion did happen, but, not always, but in some rare cases. That can explain why we don't have issues with background pictures, other parts of OS, but just “somewhere”. And the fact that i didn't notice any changes in speed of loading/rendering with or without hack, can point out that even if swapping happens, it happens in some rare case, thus not affect the general performance. But i am only guessing there.

Possibly they can give us some information about. At least original ami-win.c were started by Almos, possibly he remembers about..

@Flynn
About your prefs:palette issues — yeah, i have something of that sort when test this issue we talked about.

It really starts to look, like, some palette based special cases do an impact. Not general coloring (as then how to explain that in the background image we have correct colors even with red and blue), but a “some cases”.

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@kas1e

This are two different things..
the process of converting a raw into native, vs the process of blit 8bit image into a 32bit image.
8bit blit will uses the clut table..

however the strange thing.. is that clut table was never initialized, so should have worked before.

The colors are stored in state CLUT (upper chars), but they are not initialized on 16bit/32bit picasso96 screen, only when switch to 8bit mode and back, will the CLUT table be updated.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIT
Quote:

the process of converting a raw into native, vs the process of blit 8bit image into a 32bit image.
8bit blit will uses the clut table


But when we run on os4 32bit screen and OS3's 32bit screen, the clut table shouldn't be involved, right ?

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@kas1e

Its possible that CLUT state register should be pointing to source bitmap, on a blit, if so, then something is really broken.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIt
Tested latest commit 142 : something got broken again, demo "adam malyzt" show just a first scene, and nothing else. Like something got broken again with 8bit.

Also, seems that when UAE starts, there are not LEDS visibly anymore (while they enabled, and were visibly prior latest commits).

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@kas1e

I think I must remind you, this thing is under development, you should be looking at debug text, too see produces correct results.

not sure how leds are displayed, not changed anything related to leds.


Edited by LiveForIt on 2023/1/9 6:08:55
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Just popping in
Just popping in


See User information
Maybe the issue is in "pen numbers", look inside ObtainBestPen function and similar.

Memento audere semper!
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@flash

Your right, that might be the problem, there is special part of code handles OS39, so you don’t have that library version, that code is not used.

Why I don't see this issues.

Also need to keep close eye on the "CM", maybe not set..

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIT
Quote:

Why I don't see this issues.


To reproduce, you need or install OS3.2, or install on OS3.5/3.9 a StormC (to see the splash screen, where issues happen too when you run it on os3.5/3.9).

Quote:

I think I must remind you, this thing is under development, you should be looking at debug text, too see produces correct results.


You are about colors issues ?

If about broken colors, then that what i have when start UAE and it loads in 32bit mode:

---------------------------------------
current_width 0,  current_height 0current_depth 0 
new_width 1920
,  new_height 1080new_depth 32 
----------------------------------------
graphics_subshutdown:2255
comp output_depth
24
*** this is a AGA screen, (using gfxvidinfo.widthgfxvidinfo.height)
*** 
draw_p96_RP is &comp_p96_RP
AppWindow started
.
BitMap was allocated with width 640
graphics_subshutdown
:2255
comp output_depth
24
output_depth
24 output format
**** this is a true color output *** 
comp output_depth24
AMIGFX
Using a 24-bit true-colour display.
*** 
this is a picasso96 screen, (using picasso_vidinfo.width1920picasso_vidinfo.height1080)
*** 
draw_p96_RP is &comp_p96_RP
AppWindow started
.
BitMap was allocated with width 640
picasso_vidinfo
.pixbytes4
shift 16
,8,0
0
:   0,0,00000000
1
:   0,0,00000000
2
:   0,0,00000000
3
:   0,0,00000000
4
:   0,0,00000000
5
:   0,0,00000000
6
:   0,0,00000000
7
:   0,0,00000000
8
:   0,0,00000000
9
:   0,0,00000000
10
:   0,0,00000000
11
:   0,0,00000000
12
:   0,0,00000000
13
:   0,0,00000000
14
:   0,0,00000000
15
:   0,0,00000000
16
:   0,0,00000000
17
:   0,0,00000000
18
:   0,0,00000000
19
:   0,0,00000000
20
:   0,0,00000000
21
:   0,0,00000000
22
:   0,0,00000000
23
:   0,0,00000000
24
:   0,0,00000000
25
:   0,0,00000000
26
:   0,0,00000000
27
:   0,0,00000000
28
:   0,0,00000000
29
:   0,0,00000000
30
:   0,0,00000000
31
:   0,0,00000000
32
:   0,0,00000000
33
:   0,0,00000000
34
:   0,0,00000000
35
:   0,0,00000000
36
:   0,0,00000000
37
:   0,0,00000000
38
:   0,0,00000000
39
:   0,0,00000000
40
:   0,0,00000000
41
:   0,0,00000000
42
:   0,0,00000000
43
:   0,0,00000000
44
:   0,0,00000000
45
:   0,0,00000000
46
:   0,0,00000000
47
:   0,0,00000000
48
:   0,0,00000000
49
:   0,0,00000000
50
:   0,0,00000000
51
:   0,0,00000000
52
:   0,0,00000000
53
:   0,0,00000000
54
:   0,0,00000000
55
:   0,0,00000000
56
:   0,0,00000000
57
:   0,0,00000000
58
:   0,0,00000000
59
:   0,0,00000000
60
:   0,0,00000000
61
:   0,0,00000000
62
:   0,0,00000000
63
:   0,0,00000000
64
:   0,0,00000000
65
:   0,0,00000000
66
:   0,0,00000000
67
:   0,0,00000000
68
:   0,0,00000000
69
:   0,0,00000000
70
:   0,0,00000000
71
:   0,0,00000000
72
:   0,0,00000000
73
:   0,0,00000000
74
:   0,0,00000000
75
:   0,0,00000000
76
:   0,0,00000000
77
:   0,0,00000000
78
:   0,0,00000000
79
:   0,0,00000000
80
:   0,0,00000000
81
:   0,0,00000000
82
:   0,0,00000000
83
:   0,0,00000000
84
:   0,0,00000000
85
:   0,0,00000000
86
:   0,0,00000000
87
:   0,0,00000000
88
:   0,0,00000000
89
:   0,0,00000000
90
:   0,0,00000000
91
:   0,0,00000000
92
:   0,0,00000000
93
:   0,0,00000000
94
:   0,0,00000000
95
:   0,0,00000000
96
:   0,0,00000000
97
:   0,0,00000000
98
:   0,0,00000000
99
:   0,0,00000000
100
:   0,0,00000000
101
:   0,0,00000000
102
:   0,0,00000000
103
:   0,0,00000000
104
:   0,0,00000000
105
:   0,0,00000000
106
:   0,0,00000000
107
:   0,0,00000000
108
:   0,0,00000000
109
:   0,0,00000000
110
:   0,0,00000000
111
:   0,0,00000000
112
:   0,0,00000000
113
:   0,0,00000000
114
:   0,0,00000000
115
:   0,0,00000000
116
:   0,0,00000000
117
:   0,0,00000000
118
:   0,0,00000000
119
:   0,0,00000000
120
:   0,0,00000000
121
:   0,0,00000000
122
:   0,0,00000000
123
:   0,0,00000000
124
:   0,0,00000000
125
:   0,0,00000000
126
:   0,0,00000000
127
:   0,0,00000000
128
:   0,0,00000000
129
:   0,0,00000000
130
:   0,0,00000000
131
:   0,0,00000000
132
:   0,0,00000000
133
:   0,0,00000000
134
:   0,0,00000000
135
:   0,0,00000000
136
:   0,0,00000000
137
:   0,0,00000000
138
:   0,0,00000000
139
:   0,0,00000000
140
:   0,0,00000000
141
:   0,0,00000000
142
:   0,0,00000000
143
:   0,0,00000000
144
:   0,0,00000000
145
:   0,0,00000000
146
:   0,0,00000000
147
:   0,0,00000000
148
:   0,0,00000000
149
:   0,0,00000000
150
:   0,0,00000000
151
:   0,0,00000000
152
:   0,0,00000000
153
:   0,0,00000000
154
:   0,0,00000000
155
:   0,0,00000000
156
:   0,0,00000000
157
:   0,0,00000000
158
:   0,0,00000000
159
:   0,0,00000000
160
:   0,0,00000000
161
:   0,0,00000000
162
:   0,0,00000000
163
:   0,0,00000000
164
:   0,0,00000000
165
:   0,0,00000000
166
:   0,0,00000000
167
:   0,0,00000000
168
:   0,0,00000000
169
:   0,0,00000000
170
:   0,0,00000000
171
:   0,0,00000000
172
:   0,0,00000000
173
:   0,0,00000000
174
:   0,0,00000000
175
:   0,0,00000000
176
:   0,0,00000000
177
:   0,0,00000000
178
:   0,0,00000000
179
:   0,0,00000000
180
:   0,0,00000000
181
:   0,0,00000000
182
:   0,0,00000000
183
:   0,0,00000000
184
:   0,0,00000000
185
:   0,0,00000000
186
:   0,0,00000000
187
:   0,0,00000000
188
:   0,0,00000000
189
:   0,0,00000000
190
:   0,0,00000000
191
:   0,0,00000000
192
:   0,0,00000000
193
:   0,0,00000000
194
:   0,0,00000000
195
:   0,0,00000000
196
:   0,0,00000000
197
:   0,0,00000000
198
:   0,0,00000000
199
:   0,0,00000000
200
:   0,0,00000000
201
:   0,0,00000000
202
:   0,0,00000000
203
:   0,0,00000000
204
:   0,0,00000000
205
:   0,0,00000000
206
:   0,0,00000000
207
:   0,0,00000000
208
:   0,0,00000000
209
:   0,0,00000000
210
:   0,0,00000000
211
:   0,0,00000000
212
:   0,0,00000000
213
:   0,0,00000000
214
:   0,0,00000000
215
:   0,0,00000000
216
:   0,0,00000000
217
:   0,0,00000000
218
:   0,0,00000000
219
:   0,0,00000000
220
:   0,0,00000000
221
:   0,0,00000000
222
:   0,0,00000000
223
:   0,0,00000000
224
:   0,0,00000000
225
:   0,0,00000000
226
:   0,0,00000000
227
:   0,0,00000000
228
:   0,0,00000000
229
:   0,0,00000000
230
:   0,0,00000000
231
:   0,0,00000000
232
:   0,0,00000000
233
:   0,0,00000000
234
:   0,0,00000000
235
:   0,0,00000000
236
:   0,0,00000000
237
:   0,0,00000000
238
:   0,0,00000000
239
:   0,0,00000000
240
:   0,0,00000000
241
:   0,0,00000000
242
:   0,0,00000000
243
:   0,0,00000000
244
:   0,0,00000000
245
:   0,0,00000000
246
:   0,0,00000000
247
:   0,0,00000000
248
:   0,0,00000000
249
:   0,0,00000000
250
:   0,0,00000000
251
:   0,0,00000000
252
:   0,0,00000000
253
:   0,0,00000000
254
:   0,0,00000000
255
:   0,0,00000000


But if you mean broken LED showing, then it is broken now on AGA screens, and didn't show. And this happens only in the latest commits. Few commits back, LEDs on AGA were showing correctly. You can set yourself in the UAE config LEDs to true, so they will be shown (at least, in few commits back, with latest commit it didn't work anymore).


I also got a first mail from Almost, he says that he don't know much GFX code of the UAE. All he says, that maybe that part is a hack, although as it seems to him it is checking the bit depth of the screen and trying to select the RBG mode accordingly.

He also thinks as it seems like 16-bit screen depth would indicate RGB mode with 5x6x5 bit per component and 32-bit is the standard 8-bit per component ARGB.

And it doesn't look like a hack to him, but he didn't know GFX part of the UAE much, so .. Maybe Toni will know more about.

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@kas1e

I don’t think I have StormC, unless it’s on a cover CD if I’m lucky, I order AmigaOS3.2 but its going take some time, to get here.

The problem does not show up on OS3.5, you need OS3.9 or OS3.2, there is OS check in AmiGFX, you can try setting OS39=false, and see what happens.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIT
Quote:

The problem does not show up on OS3.5, you need OS3.9 or OS3.2, there is OS check in AmiGFX, you can try setting OS39=false, and see what happens.


I set os39 = false; in the graphics_setup(), which seems the only one function where os39 value is set. And it makes no difference to issue with colors, sadly.

ps. interesting, that I have exactly the same issue if i set 32bit screenmode in OS3, and then run it on OS4's 16bit screen. Just in this case is much-much slower than with 32 bit on 32 bit.

Quote:

The problem does not show up on OS3.5


If i understand correctly : it is. Just not with pure os3.5 install, you need to run 3d party apps to see the issue (like StromC).

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@LiveForIt
Some more interesting find:

If i go to prefs:palette, change a bit of anything (just a single bit of anything) and then hit "use", then , when workbench is refreshing, i can see for a single m-second that it was of the correct color.

I made a video to show it, see (i slow down the speed of video much, just so you can see how process looks like):





There i just slow down the re-init process in video-editor, so you can see what happens (but in normal speed that happens in a second, so i only by accident noticed that for a bit of time it has normal colors).


Start watching careful and have a look always on the "system" icon with that boing-ball on top. From the 10th second, you can see :

-- i hit "use" in prefs:palette and workbench start reinit
-- on the second 19, you can see that colors are OK ! See on the System icon, the boing ball start to be red, and all other icons start to be of correct color.
-- then , after this phase, workbench show up, and again, with wrong colors.

So, colors are drawn correctly when workbench about to be inited or something, but then, on top, overwritten with “wrong” colors ? It looks like 2 pass happens or something, one correct one, and one incorrect one ?

Join us to improve dopus5!
AmigaOS4 on youtube
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@kas1e

I made a video running the Eniga demo and switch through several videomodes...

https://photos.app.goo.gl/gLB4YmNp1GdoBf8b8

In some modes while the demo is running the colours also go wrong.
When switching screenmodes i try to see if the system is still a bit responsive so i fiddle around a bit with the browser in the video..

AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon RX 570 / ATI X1900 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux / MorphOS
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@All
I apologize for the OT,

In your configuration what you select:
I mean for example in Workbench emulated for example OS 3.2

"uaegfx"
or
"picassoIV"

I personally am using "uaegfx" with Picasso96 installation

Thank you.

Go to top
Re: What's the best/latest EUAE build for OS4?
Home away from home
Home away from home


See User information
@Skateman

Planar (PAL/NTSC) is not a support output
No cooper list work on AmigaOS4, so that will never work!!

UAE uses a lot CPU resource; I don't expect anyone going to be able to do a lot in background. (and we can't load balance, no SMP support yet officaly, ask SSolie when)

the delay between modes, can be due to lookup tables,
there is one lookup table I'm not sure what does! (can be fun to remove and see what happens!), I think one is used for AGA..
(Can be some duplication as well.)


Edited by LiveForIt on 2023/1/9 22:06:13
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top

  Register To Post
« 1 ... 11 12 13 (14) 15 16 17 »

 




Currently Active Users Viewing This Thread: 3 ( 0 members and 3 Anonymous Users )




Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project