Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Sections
Who's Online
50 user(s) are online (39 user(s) are browsing Forums)

Members: 0
Guests: 50

more...
Support us!
Recent OS4 Files
OS4Depot.net





Say or speech: in amigaos4?
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a story that hasn't been written yet
Posts: 3454
Amigaos uptown version 3.1 circa had the say command and or a speech: possibility.

What about amigaos4.1?
Is there something similar?

_________________
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. ~ Sir Paul McCartney
-
Did everything just taste purple for a second? ~ Philip J. Fry
-
Ain't got no cash, ain't got no style, ladies vomit when I smile. ~ Dr.
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Just can't stay away
Joined:
2006/12/1 18:01
From Copenhagen, Denmark
Posts: 1106
@Raziel

Not one that comes with the OS.

But there have been reports of people installing the narrator.device, the translator.library and the Say command (if I remember the names correctly) from the older OS into their OS4 systems and getting them to work.

You may need to fiddle with the compatibility prefs.

Best regards,

Niels

   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 17:57
From Czech Republic
Posts: 1049

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a story that hasn't been written yet
Posts: 3454
Thank you both

_________________
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. ~ Sir Paul McCartney
-
Did everything just taste purple for a second? ~ Philip J. Fry
-
Ain't got no cash, ain't got no style, ladies vomit when I smile. ~ Dr.
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Just popping in
Joined:
2007/12/19 12:36
From Finland
Posts: 33
I can verify that the original Commodore narrator.device (version 37.7), speak-handler (version 37.4), translator.library (version 37.1), and SAY command (version 37.4) do work on AmigaOS 4.1 FE, like Niels said.

The narrator device has a bug in closing the device which makes the SAY command (or any other program using the narrator device) to crash. However, the bug can be avoided by mounting the SPEAK device (which uses the narrator device) on system start-up. As long as the SPEAK device is mounted, the narrator device remains open and it won't crash.


Edited by jap on 2019/8/15 13:42:03
Edited by jap on 2019/8/15 14:05:48
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2734
@jap

I guess that will be limited to Classic AmigaOS4.1 (or A1200/A4000 version..)

I'm sure there is no AHI device in AmigaOS 3.1 / 1.3 but I know there is audio: device, so maybe I'm wrong.

_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2734
@jap

Anyway now that Hyperion is working on OS3.1.4. and update 3.1.4.1 it be nice to see a 3.1.4.1.1 that has that fixed.

_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Just popping in
Joined:
2007/12/19 12:36
From Finland
Posts: 33
@LiveForIt

The narrator device works with PPC hardware too, eventhough it's using the audio.device for audio output. I have an AmigaOne-XE and speech works fine, except that nasty bug in closing the device.

The reason for the speech to work on PowerPC Amigas is that AmigaOS 4.1 FE contains version 53.3 of the audio.device which uses AHI for audio output.


Edited by jap on 2019/8/15 13:40:28
Edited by jap on 2019/8/15 13:43:41
Edited by jap on 2019/8/15 14:09:18
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Not too shy to talk
Joined:
2006/12/6 20:39
From California, Unitied States
Posts: 278
@trixieQuote:
http://www.os4depot.net/?function=sho ... t/library/audio/flite.lha


Hmm...I wrote a GUI for flite back in 2007 and it was packaged with the original flite v1.2 program on OS4Depot. That archive is no longer available so I just uploaded fliteGUI in it's own archive. It is in upload section on OS4Depot at the moment.

It supports speaking text entered into a string gadget.
Loading a text file to speak.
Saving the spoken text as a .wav file.
It also has controls for setting the speed and pitch of the voice.

Just tested it and it works fine with flite v1.4 on OS4Depot.
Just place fliteGUI in the same directory as flite.
Hope someone finds it useful.

_________________
AmigaOne X1000, uA1
   Report Go to top

Re: Say or speech: in amigaos4?
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a story that hasn't been written yet
Posts: 3454
@ktadd

Awesome, thanks

_________________
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. ~ Sir Paul McCartney
-
Did everything just taste purple for a second? ~ Philip J. Fry
-
Ain't got no cash, ain't got no style, ladies vomit when I smile. ~ Dr.
   Report Go to top





[Advanced Search]


Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project