Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Sections

Who's Online
49 user(s) are online (28 user(s) are browsing Forums)

Members: 0
Guests: 49

more...

Support us!

Headlines

 
  Register To Post  

E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
Hi

I tried to run right the E-UAE great Amiga emulator with AmigaOS 3.9 partition and I succeded yesterday's night.But the Fast memory was at 0 on Workbench after leaving the memory setting as 128 first and then to 32 MB.So I tried with 8 MB and now runs as expected.I believe that I must have more than 8 MB of Fast RAM to run games like Land Of Genesis,Zombie Massacre,Payback or WET The Sexy Empire and so much more.

The question is why runs so slow that on an installation of WHDLOAD on WinUAE or a real Amiga with HD that finishes in less than a minute and on my AmigaOne X5000's E-UAE it last for 4 or 5 minutes?

How much memory can I use? What is the memory limit?

Is it recomendable to use AmigaOS 3.9?

Is it better to use AmigaSYS4 alone? Can you help me?

What is the speed limit and ghow to increase it?

Thanks a lot and in advance

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Just can't stay away
Just can't stay away


See User information
@MamePPCA1

Hi, I've also looked into E-Uae a bit, even if it's only under Qemu/Pegasos2.

Your machine should be able to run E-Uae very quickly, even complex games are possible with E-Uae. The problem will be your .uae config maybe you don't have JIt enabled and don't use UAEGFX support.

I'll leave you a short video of how the whole thing runs under the Qemu/Pegasos2 machine, which doesn't reach the level of real hardware. Just that you can see that something is wrong with your config. CoffinOs is used, which alone requires a lot of resources compared to AmigaOs3.1/3.x/3.9.

I also leave you my configuration, compare it with yours and adjust your config. Paths etc. that should help I hope.

.uaerc config:

UAE config for RunInUAEwhich is designed to modify an existing working UAE config

# Use 3.1 Kickstart for Workbench, but allow ADF-booted games to still use an older Kickstart
kickstart_rom_file=kick3.1.rom

# Emulate an A1200, but still allow A500 emulation for ADF-booted games
#uae_debugger=no
ppc.use_tbc=false

cpu_type
=68040
cpu_speed
=max
cpu_compatible
=false
cpu_cycle_exact
=false
chipmem_size
=16
z3mem_size
=512
fastmem_size
=0
show_leds
=false

#gfx=vsync=true
#amiga.use_dither=false

gfx_width=640
gfx_height
=480
gfx_width_windowed
=640
gfx_height_windowed
=480
gfx_lores
=false
gfx_correct_aspect
=yes
gfx_linemode
=double
gfx_center_horizontal
=smart
gfx_center_vertical
=smart
gfx_fullscreen_amiga
=false
gfx_fullscreen_picasso
=yes
gfxcard_size
=32

joyport0
=mouse

chipset
=aga
immediate_blits
=yes
collision_level
=full

# Emulate an expanded A1200 with 8MB of Fast Ram!

# Set frame skipping (1=show all frames, 2=show every 2nd frame, 3=show every 3rd frame, etc)
gfx_framerate=1

# Add floppy disk which can be used for saving games
#floppy0=PROGDIR:SaveGames.adf

# File system settings for virtual devices

sound_output=exact
#sound_channels=mixed
sound_channels=stereo
sound_frequency
=44100
sound_latency
=240
sound_max_buff
=8192

use_debugger
=no
cachesize
=8192
cpu_compatible
=false
cpu_cycle_exact
=false
blitter_cycle_exact
=false
comp_constjump
=yes
comp_trustbyte
=indirect
comp_trustword
=indirect
comp_trustlong
=indirect
comp_optimize
=true


​I hope it helps you. I use E-Uae 1.0.0 (11/24/2018)


Edited by Maijestro on 2024/1/5 19:08:31
MacStudio ARM M1 Max Qemu//Pegasos2 AmigaOs4.1 FE / AmigaOne A1222plus AmigaOs4.1 FE
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@Maijestr

OK the trick must be to add JIT and UAEGFX support to the .uaerc file.

But I don't see nothing of JIT or UAEGFX on your config file.

Can I add more than 8 MB of Fast?

Any help is highly apreciated.

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Just can't stay away
Just can't stay away


See User information
@MamePPCA1
Quote:

OK the trick must be to add JIT and UAEGFX support to the .uaerc file.

But I don't see nothing of JIT or UAEGFX on your config file.

Can I add more than 8 MB of Fast?

Any help is highly apreciated.


Just post your E-Uae config and we can then compare what's wrong and then adjust your config. And yes you can use more like 8 MB FastRam, I use over 512 MB you can also see it from my config.

As far as I can remember, this section should be solely responsible for activating JIT.

cachesize=8192
cpu_compatible
=false
cpu_cycle_exact
=false
blitter_cycle_exact
=false
comp_constjump
=yes
comp_trustbyte
=indirect
comp_trustword
=indirect
comp_trustlong
=indirect
comp_optimize
=true

MacStudio ARM M1 Max Qemu//Pegasos2 AmigaOs4.1 FE / AmigaOne A1222plus AmigaOs4.1 FE
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@Maijestro

Here is my config:
# Example UAE configuration
#
# Lines beginning with a '#' are comments

# Path to file containing Kickstart ROM image
kickstart_rom_file=AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/roms/kick31.rom

# If you have an encrypted ROM image from Amiga forever,
# this is a path to the key file
kickstart_key_file=AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/roms/rom.key

# Default path where floppy disk images may be found
amiga.floppy_path=AMIGA-GAMES:EMULATORS/16-BITS/AMIGA/ADF

#Show status LEDs on emulator screen
show_leds=true

# Enable floppy drives 2 & 3
floppy2type=0
floppy3type=0

# Speed of floppy drives; 100 is normal speed (most compatible), 800 is fastest speed (least compatible)
floppy_speed=100

# Joystick port emulation; none, mouse, joy0, joy1, kbd1, kbd2, kbd3
joyport0=mouse
joyport1=joy0
#joyport1=joy1

# CPU type to emulate
cpu_type=68040
# CPU compatibility (true is slower)
cpu_compatible=false
cpu_cycle_exact=false
# CPU emulation speed
# real = approx A500 speed. max = CPU emulation will run as fast as it can
cpu_speed=real

# Amiga chipset to emulate
# Can be ocs, ecs or aga
chipset=aga
immediate_blits=true
# Collision detection; none, sprites, playfields, full
collision_level=playfields

# Amount of chip memory to emulate
# in multiples of 512K. Thus chipmem=4 is 2MB
chipmem_size=4
bogomem_size=0

# Amount of fast memory to emulate in MB
fastmem_size=8
# Sound output; none, interrupts, normal, exact
sound_output=normal
#sound_output=interrupts

# Sound channels; mono, stereo, mixed
sound_channels=stereo

# Frequency of emulated sound output in Hz
sound_frequency=48000

# Sound buffer size in bytes, default 8192
sound_max_buff=8192
sound_latency=120

# Prompt for screen mode to use; public, custom, ask
amiga.screen_type=custom
amiga.publicscreen=

gfx_fullscreen_amiga=true

# Don't dither
amiga.use_dither=false

# Set frame skipping (1=show all frames, 2=show every 2nd frame, 3=show every 3rd frame, etc)
gfx_framerate=1

# Display settings
gfx_width_windowed=640
gfx_height_windowed=480
gfx_lores=false
gfx_linemode=double
gfx_correct_aspect=yes
gfx_center_horizontal=smart
gfx_center_vertical=smart

# Miscellaneous
use_debugger=no
ppc.use_tbc=false

# Full floppy drive noises
floppy0sound=1

# Additional settings
#RUNINUAE: SCREENMODE=ScreenMode_HiRes.prefs

# Filesystem settings for virtual devices
#hardfile=rw,32,1,2,512,AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/AmigaSYS4/AmigaSYS/AmigaSYS4.hdf
#filesystem=rw,DH1:AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/AmigaSYS4/AmigaSYS/Work
#hardfile=rw,32,1,2,512,AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/AmigaSYS4/AmigaSYS/Games/Games.hdf
#filesystem=rw,DH0:AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/AmigaSYS4-2/System
hardfile=rw,32,1,2,512,AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_AmigaOS4/AmigaSYS4_Windows/AmigaSYS/AmigaOS_3.9.hdf
filesystem=rw,DH1:AMIGA-GAMES:EMULATORS/COMPUTERS/16-BITS/AMIGA/E-UAE_1.0.0_Amig

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Home away from home
Home away from home


See User information
@MamePPCA1

I think JIT is slower if its 68040, you should try 68020

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Just can't stay away
Just can't stay away


See User information
@MamePPCA1

There are several things missing in your config. JIT doesn't seem to be active and you don't use UAEGFX either. With the standard settings of E-Uae I also had a very bad result. I have to take a look at it or test and adjust your config. But your x5000 is by no means too slow, it's due to the configuration.

I hope I can find some time tomorrow to adjust your config a little better.

MacStudio ARM M1 Max Qemu//Pegasos2 AmigaOs4.1 FE / AmigaOne A1222plus AmigaOs4.1 FE
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@Maijestro

What Amiga do you use? IS PPC?

I will try now the JIT lines you gave me

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@MamePPCA1

From what I noticed you want to emulate A4000.
You did not write exactly which Amiga you want to emulate.
If you are using "rom.key" it is possible that you are using the kickstart from "Amiga Forever" but there is no amiga/kickstart model.

Definitely change this

cpu_speed=real to cpu_speed=max

If you want to emulate A4000 from what I remember z3mem will be used as FAST memory.
You can set z3mem_size=128. From what I remember FAST memory must be set to 0.

UAEGFX settings are here gfxcard_size=
You did not write which version of E-UAE you are using (SDL,amigfx...old git
LiveForIt) and you don't know if it will work for you

Don't set JIT if you want to use it only for games. You have a powerful X5000 machine.
If the game works you can always add to the configuration as described by Maijestro and see if everything will work fine.

I hope my information will help you

EDIT:
Here you have my system boot and configuration.
I'm using E-UAE SDL on QEMU PPC AOS 3.2 (the delay in booting is due to the fact that I'm using AOS 3.2, for you it will be faster on AOS 3.9)

https://streamable.com/nk90tc


Edited by smarkusg on 2024/1/1 22:17:54
Edited by smarkusg on 2024/1/1 22:18:18
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Just can't stay away
Just can't stay away


See User information
@smarkusg

I saw in your video that you use a special E-Uae version G4, this is based on SDL2 or SDL12 Compat?

Are you still working on the port?

@MamePPCA1

Otherwise, smarkusg has explained everything to you, play with the config a little and you will find the best settings for yourself, just create a backup of the original .uae config then you can test better without breaking the .uae config.

MacStudio ARM M1 Max Qemu//Pegasos2 AmigaOs4.1 FE / AmigaOne A1222plus AmigaOs4.1 FE
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@smarkusg

My version is E-UAE_1.0.0_AmigaOS4 and I have more versions.

What values are good for gfxcard_size?

Why Workbench only show 1 MB of Chip RAM

I musn't run games like Racer or Land Of Genesis at the moment due to this Chip RAM problem.

Anyway the emulator runs fast that is a great new without UAEGFX support yet


Edited by MamePPCA1 on 2024/1/2 19:39:58
Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@MamePPCA1

Check maybe the configuration that @Maijestro gave you.
See from which Amiga you have the kickstart.

"E-UAE_1.0.0_AmigaOS4" is a generic term. See os4depot after typing UAE.
Try this one to get your UAEGFX "e-uae-sdl - Classic Amiga Emulation (JIT + SDLGFX driver)" to work.
You have to install probably "Picasso96" for AOS3.9. I don't use/have not used 3.9 so I'm not 100% sure if it's already there.

The e-uae are also available in the RunInUAE package. Here the link
https://www.amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=110393.
@kas1e also prepared his compilation which were fast....

But...
To start with, it's best to try one configuracfia with e-uae-sdl for peace of mind.
Back up your current config with a clean config file.
Add to it floppy0= with workbench floppy disk.
Add options that interest you, cpu ram ...
Check one by one what changes and what does not by running the emulation.
Gradually remove and correct the different values.
You are sure to get the system you need.
In addition, you will have more satisfaction than using ready-made solutions.

If you have any problems, post them on the forum - there are certainly better people than me here and they will certainly help you too.

@Maijestro
Quote:
@smarkusg
I saw in your video that you use a special E-Uae version G4, this is based on SDL2 or SDL12 Compat?

Are you still working on the port?

These are old files. They run on qemu pegasos g4 maybe the names are misleading.
I managed to recover some of them after data loss.
It does not compile anything with uae. There are no new versions of e-uae under AOS4.
The only news I saw on abime.net is that someone is trying to combine E-UAE-PPC-JIT with PUAE.
But I haven't checked that.

Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@smarkusg

I only want to ask:

Which lines for UAEGFX may I add to activate it?

I have activated JIT since 2 days ago I think.

Help me and I will be grateful

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@MamePPCA1

Here are the values I use.

z3mem-size=256
gfxcard_type=ZorroIII
gfxcard_size=8

I've been playing Project Quest lately - no graphics card required. But maybe you'll like it and add it to your list


https://streamable.com/g181pk

edit 7.01.2024

After checking @MamePPCA1's configuration
should be z3mem_size=256
I misspelled sorry


Edited by smarkusg on 2024/1/7 13:50:05
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@MamePPCA1

Have you tried EUAE included with OS4 in the Emulation drawer? The only thing is you will need to add your HDF file and I don't recall if the GUI makes this easy or if it needs to be added by hand. It's easy enough to boot WB but it's made for games or single executables under the included OS3.1 WB. Why I ask is if you don't specifically need high speed JIT for your OS3.9 setup then EUAE may be good enough.

Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@smarkusg

OK added to my configuration and tested later

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Quite a regular
Quite a regular


See User information
@smarkusg

With your settings I get:

140,000 Chip Memory and 0 Fast RAM

What happens?

Amiga 500 1MB Chip RAM with ACA 500+ACA1232,CD32,Amiga 1300 030/50 Mhz,32MB (now on my hands at least)and Amiga One G3 XE PPC 800 Mhz,ATI Radeon 9250 128 MB,256 MB RAM,Seagate 200 GB HD,2 working DVD drives,X-Arcade double for MAME,Sil0680,4 USB ports,LG
Go to top
Re: E-UAE 1.0.0 with an AmigaOS 3.9 HDF runs very slow
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@MamePPCA1

I have sent you a PM

Go to top

  Register To Post

 




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 ( 0 members and 1 Anonymous Users )




Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2023 The XOOPS Project