Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Sections
Who's Online
74 user(s) are online (55 user(s) are browsing Forums)

Members: 1
Guests: 73

Chris, more...
Support us!
Recent OS4 Files
OS4Depot.net





Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 17:57
From Czech Republic
Posts: 1059
I've got a Sam440ep (non-flex) to use while I'm away from my own machine, but I'm not getting any picture out of the M9 chip's VGA output (I'm using ACube's VGA cable plugged on the internal header). The DVI output seems to be working but as my monitor doesn't support DVI, I need to get the VGA working. Does the Sam need activating/switching the VGA output somehow?

Thanks for help or ideas.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Home away from home
Joined:
2006/11/30 18:43
From Norway
Posts: 2470
@trixie

don't you have the dvi->vga onverter?
Long time ago since i had a ep, but i believe it should work ok.

_________________
Sam460 Lite
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2006/12/9 10:44
From Lyon, France
Posts: 1336
@Antique

+1

Also, there is nothing to enable. Video output should go out on VGA and DVI from the machine start.

_________________
Philippe 'Elwood' FERRUCCI
Sam460ex 1.10 Ghz
http://elwoodb.free.fr
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 17:57
From Czech Republic
Posts: 1059
@Elwood

Quote:
there is nothing to enable. Video output should go out on VGA and DVI from the machine start.

Strange, as this is apparently not the case here I connect my PC notebook to the same monitor using the same VGA cable I'm now plugging to the VGA output on the Sam. Although the notebook displays fine, the Sam gives no signal.

@Antique

No converter at hand sadly. Just a generic DVI----VGA cable, which doesn't work.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Home away from home
Joined:
2007/5/19 13:23
From England
Posts: 3553
The Sam440 needs a SPECIAL DVI->VGA adaptor (normal ones tend not to work, at least not very well). ACube supplied one with Sam440s. If you don't have one, then I'm not sure where you can get one.

_________________
Author of the PortablE programming language.
I love using Amiga OS4.1
It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue...
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Home away from home
Joined:
2007/5/19 13:23
From England
Posts: 3553
Coincidentally, we're just trying the same thing at the ANT meeting, and we got NOTHING displayed using a standard DVI->VGA adapter, but my special ACube DVI->VGA adapter worked fine.

Even with the adapter the Sam440's VGA output tends to be a bit fuzzy, so I highly recommend using a DVI monitor (crystal sharp).


Edited by ChrisH on 2013/12/8 16:09:55
_________________
Author of the PortablE programming language.
I love using Amiga OS4.1
It is pitch black. You are likely to be eaten by a grue...
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just popping in
Joined:
2006/12/2 1:41
From VA, USA
Posts: 238
@trixie

Just guessing... I'm wondering whether the signal coming
out of your SAM could somehow be out of range or otherwise
incompatible with what your monitor wants from VGA.

Have you tried setting your SAM to very conservative and
manual screenmode (800x600? no DDC?) and see if that will
display via VGA?

If you can get it working, then you can test your way into
more agressive modes.

Good luck,

PJS


   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 17:57
From Czech Republic
Posts: 1059
@ChrisH

The machine was lent to me and came with no adaptor. I still may have one at home, so as the worst thing I'll need to wait until after X-mas.

@pjs

Quote:
I'm wondering whether the signal coming out of your SAM could somehow be out of range or otherwise incompatible with what your monitor wants from VGA.

That is possible. When I get access to a better monitor to be able to at least display something, I'll try tweaking the screenmode settings.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2006/12/1 18:01
From Copenhagen, Denmark
Posts: 1112
Also be aware that while the output may be sharper from DVI, the VGA output can handle higher bitrates. E.g. I remember when I tried, the DVI output could not handle 1920×1080×32, but the VGA output could, at least with +RB set.

Best regards,

Niels

   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2012/8/14 12:51
From France
Posts: 1494

Nbache :
Could you explain me please this "+RB" setting ?
What is it and where to setup it ?

On my X1000, the Radeon9250 VGA display is not very accurate on some screen areas (27" monitor in 1920x1080 32bits)

Thank you by advance
Guillaume

   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Supreme Council
Joined:
2006/11/19 18:16
From London, England
Posts: 1294
Try a google search for "Reduced Blanking".

Simon

_________________
Comments made in any post are personal opinion, and are in no-way representative of any commercial entity unless specifically stated as such.
----
http://codebench.co.uk
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 17:57
From Czech Republic
Posts: 1059
@zzd10h

It's set in the tooltypes for the particular monitor in DEVS:Monitors. For example:

MODE=1600x1200@60+RB

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2006/12/9 10:44
From Lyon, France
Posts: 1336
@trixie

Yes. +RB or -RB

_________________
Philippe 'Elwood' FERRUCCI
Sam460ex 1.10 Ghz
http://elwoodb.free.fr
   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2012/8/14 12:51
From France
Posts: 1494
Thank you guys !

Just tested +RB on my R9250 and it seems that fuzzy areas are gone.

Youpi :)

   Report Go to top

Re: Sam440ep video output question
Just can't stay away
Joined:
2006/12/1 18:01
From Copenhagen, Denmark
Posts: 1112
The RB (+ or -) can also be set in the edit window which opens when you edit one of your screenmodes on the Monitors tab of ScreenMode prefs.

Best regards,

Niels

   Report Go to top





[Advanced Search]


Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project