Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Sections

Who's Online
58 user(s) are online (42 user(s) are browsing Forums)

Members: 2
Guests: 56

RussellB, NinjaCyborg, more...

Support us!

Headlines






Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
I have noticed that cold booting of AmigaOS 4.1FE often halts to the 'AmigaOS4.1 Final Edition' splash screen if I have X-Dock in WBstartup. If I remove it from there and run X-Dock manually from the icon there is no problems, but that is not a very handy solution...

Is there any better fix for this issue? Is there some way to control in which order WBstartup runs the items put there?

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just can't stay away
Joined:
2008/4/10 14:57
From Northern Ireland
Posts: 1008
Never seen this. What docks are on your xdock?

_________________
AmigaOne X1000.
Radeon R9 270X

http://www.tinylife.org.uk/
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a dying planet
Posts: 4194
@Gregor

What hardware do you use?

I get that too from time to time, but it's because of my gfx card enters the "can't initialize itself" status and I get a machine exception (on serial).

Don't use xDock here.
A few more reboots normally cure the problem, its worse after some deep crash.

Hans said it's because my gfx card is not supported, but it is and it runs, just sometimes it stumbles.

What gfx card?

_________________
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
@ddni

I have three separate docks, one for tools/utilities, second for AmiCygnix and third for scripts.

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
@Raziel

> What hardware do you use?

I have a X5000.

>I get that too from time to time, but it's because of my gfx
>card enters the "can't initialize itself" status and I get a
>machine exception (on serial).

Interesting... Is that anyhow dependent on the monitor used? Unfortunately I do not have here any other machine with serial port so cannot check that.

>Don't use xDock here.
>A few more reboots normally cure the problem, its worse
>after some deep crash.
>
>Hans said it's because my gfx card is not supported, but it
>is and it runs, just sometimes it stumbles.
>
>What gfx card?

I have used for several years a HD 5450. Just now I'm testing a R7 240, but the boot problem is still present. Maybe even more frequently than earlier... I have currently a Nec Multisync EA193 (1280x1024), connected with a DVI cable.

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Home away from home
Joined:
2009/7/7 4:34
From Man Cave, Canada
Posts: 2511
@Gregor

no issues here on my X1000 with a few X-Docks on my WB

_________________
_______________________________
c64-dual sids, A1000, A1200-060@50, A4000-CSMKIII
Indivision AGA & Catweasel MK4+= Amazing
! My Master Miggies-Amiga1000 & AmigaONE X1000 !
mancave-ramblings

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a dying planet
Posts: 4194
@Gregor

I see, x1000 here.

I'm pretty sure the monitor used doesn't play any role in this.

I got a Radeon HD 7970, 100% supported by the SI driver, but still I get that exception sometimes, so I still think it's driver issue.

Since you are on a different platform than me, it could still be a bug in xDock on the x5000 platform

_________________
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
@Raziel

>I got a Radeon HD 7970, 100% supported by the SI driver, but still I get that
>exception sometimes, so I still think it's driver issue.
>
>Since you are on a different platform than me, it could still be a bug in xDock on the x5000 platform

I succeeded now to get the boot halt also when X-Dock was disabled... That suggests that also my problem may indeed be in the Radeon driver!

Did Hans give any further info about this issue, and a possible fix for it? Which graphics boards are 'supported' and which ones not, according to him?

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a dying planet
Posts: 4194
@Gregor

You can read about it on my bug item.
The solution is to not do warm reboots...

_________________
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
@Raziel
>You can read about it on my bug item.

Where can that be found...?

>The solution is to not do warm reboots...

But in my case the problem appears after cold boots, not warm reboots...

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Home away from home
Joined:
2006/11/26 21:45
From a dying planet
Posts: 4194
@Gregor

Whoops I thought I added the link, sorry.

http://www.amiga.org/developer/bugreports/view.php?id=705

Hmm, then it might be something else...

_________________
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2012/2/8 19:28
From SWEDEN
Posts: 36
@All
Have same problem with halts with two ram sticks in 2 ram slots. now I only use one Ram stick in one ramslot. And it never fails to boot my X5000 with my RX580 gfx card..
OH yes I know because I test so many Times.

_________________
AaaamiiigaOne X5000
(AmigaOS 4.1 FE)
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2012/2/8 19:28
From SWEDEN
Posts: 36
@All
Have same problem with halts with two ram sticks in 2 ram slots. now I only use one Ram stick in one ramslot. And it never fails to boot my X5000 with my RX580 gfx card..
OH yes I know because I test so many Times.
And one more strange things is if you use maximum 2gb ramstick only it boots super fast...if Over 2gb ram for example 4gb it boots slower

2 gb = 13 sec boot time
4 gb = 35 sec boot tine

Its seems like AmigaOS 4.1 Fe dont like memory stick or sticks över 2gb ram at all
.. Ram handler? Or another problem?


Edited by Plexus on 2021/6/26 6:16:11
_________________
AaaamiiigaOne X5000
(AmigaOS 4.1 FE)
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/11/5 3:55
From Älvsbyn, Sweden
Posts: 21
@Plexus
I have two 8GB sticks and no problems booting.

are your two sticks from the same set? if not you might have different CAS-TRCD-TRP-TRAS ex. (1) 2-3-3-8 vs. (2) 2-3-2-6 in this example 2 is better. it all depends on how amigaos handles memory sticks and it doesn't have anything with ram-handler (I think). It might be why it doesn't boot correctly sometimes.

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just can't stay away
Joined:
2006/12/1 18:01
From Copenhagen, Denmark
Posts: 1258
Isn't there also a certain way you should populate the RAM slots when using only two out of four of them? I don't remember the exact details, but I seem to remember something about that. (Or was that with the X1000?)

Something like using the two slots closest to and on opposite sides of the CPU, or similar.

Best regards,

Niels

   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2012/2/8 19:28
From SWEDEN
Posts: 36
@beanbandit
Yes I go with 2 of same ram sticks when this problem happen some Times..
But for now only use one 2gb stick. Because SSD faster with one and 100% sure for safe boot straight in to workbench...

I have get rid of boot problems.
But now I only use one 2 gb ram stick in one slot.

And The fact is that my X5000 boot in
13 secs.
And when I try with one 4 gb stick in one slot it boots slower at 35 sec.

I start count from splash X5000 logo boot pic dissapears.

13 sec vs 35 sec is a big different.
And with 2 gb stick in one slots makes my SSD faster in loading every games and program... I just curious why is that..

When I put back my 4 gb stick SSD is slower again... So for now I do not want use more than 2 gb ram before this problem is solved😀
My SSD in my X5000 is so much faster with maximum 2gb stick

One more thing when I use only one stick of 2gb ram stick. My computer never failed to boot, not a singel time...and that with RX580 gfx card...

When I Try my R9 280x card no problem with boot either in any cases. But its still boot my X5000 faster with one 2gb Ram stick.
I only want people tryout for them self...
For example: put in only one 2gb stick in ram slot nearest cpu on your X5000.
And tell me it not load faster.... Much faster with SSD...


Edited by Plexus on 2021/6/27 11:17:58
Edited by Plexus on 2021/6/27 11:19:33
Edited by Plexus on 2021/6/27 11:23:07
Edited by Plexus on 2021/6/27 11:25:55
   Report Go to top

Re: Boot problems when X-Dock is in WBstartup
Just popping in
Joined:
2020/3/29 14:21
From Finland
Posts: 53
@all

I was able to localize at least one cause for the freezes I have experienced: "Soundplayer" command in startup-sequence.

See this thread:
https://www.amigans.net/modules/xforum ... php?topic_id=8556&forum=3

   Report Go to top





[Advanced Search]



Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project