Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Sections

Who's Online
80 user(s) are online (62 user(s) are browsing Forums)

Members: 0
Guests: 80

more...

Support us!

Headlines




(1) 2 »


X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/9/6 20:00
From Port Hueneme, Ca.
Posts: 18
I've had my X5000 working great for quite a while now. After being turned off for several weeks it no longer boots anything. It will power up and show the initial X5000 screen, the boing ball will spin and it will then turn to a gray screen and sit. If I do nothing it will reset itself and repeat back to the X5000 logo. I can interrupt the boing ball and get into u-boot and interact just fine. If I load OS4 from u-boot menu It shows "Loading finished ######################### 100%" message comes up after a short time. The next Line reads: "About to call loader entry at 0x7BD02020" at which point it just hangs there.

NO media will boot into OS4. The original CD, my recovery USB stick, or the SSD in it with OD4 installed. The last time I used my system it was fine. I didn't make any changes to it. It's sat and now doesn't work.

The odd thing, if I put in the other GPU I have that supports MorphOS and connect the 2nd SSD I have with a clean install of MorphOS on it, it boots fine into that. SO... This is something OS4 related it seems that came up from nowhere. I now have my system back to stock and am still trying to get it to boot into OS4.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/9/6 20:00
From Port Hueneme, Ca.
Posts: 18
This is serial output:

2 USB Device(s) found
SATA0 (3 Gbps)
U-Boot 2014.04 (Oct 17 2016 - 08:22:22)
CE at device
CPU0: P5020, Version: 2.0, (0x82200020)
Core: e5500, Version: 1.2, (0x80240012)
Clock Configuration:
CPU0:1995 MHz, CPU1:1995 MHz,
CCB:798 MHz,
DDR:665 MHz (1330 MT/s data rate) (Asynchronous), LBC:49.875 MHz
FMAN1: 498.750 MHz
QMAN: 399 MHz
PME: 399 MHz
L1: D-cache 32 KiB enabled
I-cache 32 KiB enabled
Reset Configuration Word (RCW):-ST Prod.: DVDRAM GH24NSC0 Rev: LI00
00000000: 0c540000 00000000 1e1e0000 00000000
00000010: 44808c00 ff002000 68000000 45000000
00000020: 00000000 00000000 00000000 0003000f
00000030: a0000000 00000000 00000000 00000000
Board: CYRUS
36-bit Addressing
I2C: ready
SPI: ready
DRAM: Initializing....using SPD
DDR: failed to read SPD from address 81
Detected UDIMM VS2GB1333D3
There is no rank on CS0 for controller 0.
Not enough bank(chip-select) for CS0+CS1 on controller 0, interleaving disabled!
Not enough bank(chip-select) for CS0+CS1 on controller 1, interleaving disabled!
Not all DIMMs are identical. Memory controller interleaving disabled.
2 GiB (DDR3, 64-bit, CL=9, ECC off)

Local Bus Controller Registers
BR0 0xE0001001 OR0 0xFFF00010
BR1 0xE1001001 OR1 0xFFF00010
BR2 0x00000000 OR2 0x00000000
BR3 0x00000000 OR3 0x00000000
BR4 0x00000000 OR4 0x00000000
BR5 0x00000000 OR5 0x00000000
BR6 0x00000000 OR6 0x00000000
BR7 0x00000000 OR7 0x00000000
LBCR 0x40000000 LCRR 0x80010004
L2: 512 KiB enabled
Corenet Platform Cache: 2 MiB enabled
SERDES: bank 2 disabled
MMC: FSL_SDHC: 0
EEPROM: NXID v0
PCIe1: Root Complex, x4 gen2, regs @ 0xfe200000
01:00.0 - 1002:683d - Display controller
01:00.1 - 1002:aab0 - Multimedia device
PCIe1: Bus 00 - 01
PCIe2: Root Complex, x4 gen2, regs @ 0xfe201000
03:00.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:01.0 - 111d:8092 - Bridge device
05:00.0 - 12d8:e111 - Bridge device
04:02.0 - 111d:8092 - Bridge device
07:00.0 - 10ec:8168 - Network controller
04:03.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:08.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:10.0 - 111d:8092 - Bridge device
PCIe2: Bus 02 - 0a
PCIe3: disabled
PCIe4: disabled
Looking for VGA
PINS: 0xfc000808
videoboot: Booting PCI video card bus 1, function 0, device 0
Begin BIOS POST
End BIOS POST
Setting VESA Mode
Found required VESA mode
About to set mode 279
About to get mode
Got mode 49431 (0xc117)
OK
XSize = 1024 YSize = 768 Base =0xe0000000
mmio_base = 0x80000000
bgx = 0xad55ad55 fgx = 0x0
In: serial
Out: serial
Err: serial
ID: NXID v0
SN: 116330024
UID: 4429431001910050e4d4a080a0800000
Errata: ÿÿÿÿÿBGÿ
Build date: 2015/06/11 14:42:47
CRC: 3d2fd346
SCSI: scanning bus for devices...
Found 0 device(s).
Net: Initializing Fman

MMC read: dev # 0, block # 1130, count 128 ...
Fman1: Uploading microcode version 106.1.0
Tuning PHY @ 3
Tuning PHY @ 7
FM1@DTSEC4 [PRIME], FM1@DTSEC5

MMC read: dev # 0, block # 1280, count 512 ... 512 blocks read: OK

MMC read: dev # 0, block # 65536, count 131072 ... 131072 blocks read: OK
USB0: USB EHCI 1.00
scanning bus 0 for devices... 4 USB Device(s) found
USB1: USB EHCI 1.00
scanning bus 1 for devices... 2 USB Device(s) found
SATA0 (3 Gbps)
SATA1 (1.5 Gbps)
CE at device
scanning bus for devices...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Device 0: (1:0) Vendor: HL-DT-ST Prod.: DVDRAM GH24NSC0 Rev: LI00
Type: Removable CD ROM
Capacity: not available
Found 1 device(s).
## Starting application at 0x00200000 ...


Loading finished [########################################] 100 %
About to call loader entry at 0x7BD02020

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/9/6 20:00
From Port Hueneme, Ca.
Posts: 18
Saw the DDR sticks showing as not the same, which isn't accurate so I replaced them with another set. The original set was in first, then the newer set. Same issue with loading, but they both reported the same. Tried with just one stick and no change.

U-Boot 2014.04 (Oct 17 2016 - 08:22:22)

CPU0: P5020, Version: 2.0, (0x82200020)
Core: e5500, Version: 1.2, (0x80240012)
Clock Configuration:
CPU0:1995 MHz, CPU1:1995 MHz,
CCB:798 MHz,
DDR:665 MHz (1330 MT/s data rate) (Asynchronous), LBC:49.875 MHz
FMAN1: 498.750 MHz
QMAN: 399 MHz
PME: 399 MHz
L1: D-cache 32 KiB enabled
I-cache 32 KiB enabled
Reset Configuration Word (RCW):
00000000: 0c540000 00000000 1e1e0000 00000000
00000010: 44808c00 ff002000 68000000 45000000
00000020: 00000000 00000000 00000000 0003000f
00000030: a0000000 00000000 00000000 00000000
Board: CYRUS
36-bit Addressing
I2C: ready
SPI: ready
DRAM: Initializing....using SPD
DDR: failed to read SPD from address 81
Detected UDIMM KHX1600C10D3/8G
There is no rank on CS0 for controller 0.
Not enough bank(chip-select) for CS0+CS1 on controller 0, interleaving disabled!
Not all DIMMs are identical. Memory controller interleaving disabled.
6 GiB left unmapped
8 GiB (DDR3, 64-bit, CL=9, ECC off)
DDR Chip-Select Interleaving Mode: CS0+CS1

Local Bus Controller Registers
BR0 0xE0001001 OR0 0xFFF00010
BR1 0xE1001001 OR1 0xFFF00010
BR2 0x00000000 OR2 0x00000000
BR3 0x00000000 OR3 0x00000000
BR4 0x00000000 OR4 0x00000000
BR5 0x00000000 OR5 0x00000000
BR6 0x00000000 OR6 0x00000000
BR7 0x00000000 OR7 0x00000000
LBCR 0x40000000 LCRR 0x80010004
L2: 512 KiB enabled
Corenet Platform Cache: 2 MiB enabled
SERDES: bank 2 disabled
MMC: FSL_SDHC: 0
EEPROM: NXID v0
PCIe1: Root Complex, x4 gen2, regs @ 0xfe200000
01:00.0 - 1002:683d - Display controller
01:00.1 - 1002:aab0 - Multimedia device
PCIe1: Bus 00 - 01
PCIe2: Root Complex, x4 gen2, regs @ 0xfe201000
03:00.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:01.0 - 111d:8092 - Bridge device
05:00.0 - 12d8:e111 - Bridge device
04:02.0 - 111d:8092 - Bridge device
07:00.0 - 10ec:8168 - Network controller
04:03.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:08.0 - 111d:8092 - Bridge device
04:10.0 - 111d:8092 - Bridge device
PCIe2: Bus 02 - 0a
PCIe3: disabled
PCIe4: disabled
Looking for VGA
PINS: 0xfc000808
videoboot: Booting PCI video card bus 1, function 0, device 0
Begin BIOS POST
End BIOS POST
Setting VESA Mode
Found required VESA mode
About to set mode 279
About to get mode
Got mode 49431 (0xc117)
OK
XSize = 1024 YSize = 768 Base =0xe0000000
mmio_base = 0x80000000
bgx = 0xad55ad55 fgx = 0x0
In: serial
Out: serial
Err: serial
ID: NXID v0
SN: 116330024
UID: 4429431001910050e4d4a080a0800000
Errata: ÿÿÿÿÿBGÿ
Build date: 2015/06/11 14:42:47
CRC: 3d2fd346
SCSI: scanning bus for devices...
Found 0 device(s).
Net: Initializing Fman

MMC read: dev # 0, block # 1130, count 128 ...
Fman1: Uploading microcode version 106.1.0
Tuning PHY @ 3
Tuning PHY @ 7
FM1@DTSEC4 [PRIME], FM1@DTSEC5

MMC read: dev # 0, block # 1280, count 512 ... 512 blocks read: OK

MMC read: dev # 0, block # 65536, count 131072 ... 131072 blocks read: OK
USB0: USB EHCI 1.00
scanning bus 0 for devices... 4 USB Device(s) found
USB1: USB EHCI 1.00
scanning bus 1 for devices... 2 USB Device(s) found
SATA0 (3 Gbps)
SATA1 (1.5 Gbps)
CE at device
scanning bus for devices...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Not ready...
Device 0: (1:0) Vendor: HL-DT-ST Prod.: DVDRAM GH24NSC0 Rev: LI00
Type: Removable CD ROM
Capacity: not available
Found 1 device(s).
## Starting application at 0x00200000 ...


Loading finished [########################################] 100 %
About to call loader entry at 0x7BD02020

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2008/8/21 1:11
Posts: 100
Looks like the Kickstart is loading but is getting stuck after that. You should be seeing the X5K logo on the monitor during the start-up process.

Can you interrupt the startup and get to the uboot shell? There is a setting for Amiga OS quiet boot. I forget the exact tag but it's easy to find with "printenv".

I would try another video card. Squirrly things happens if the video card has an issue.

A few months ago my X5K died due to the video card giving up the ghost.


   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2012/7/16 18:57
From Istanbul
Posts: 217
@AcillClassics

Can you try without the HL-DT DVD-RAM ?

_________________
Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Site Builder
Joined:
2006/12/2 23:57
From Athens/Dublin
Posts: 880
Hey Acill,
I might be wrong, but from the serial log I don't think it recognizes your HD. Do you have any installed?
If not, do you have the boot CD in the dvd drive?
If that doesn't work, when you tried with the boot USB, you selected to "Boot from mass storage" at the boot menu, right? Did you connect the USB at the first USB port, at the back, top in the row, closer to the back of the tower?

Keep on using the serial connection because it will help you with messages.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2008/8/21 1:11
Posts: 100
@walkero

Good point. Another issue could be the Sata cable or Sata connector. Another item to replace.


   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Home away from home
Joined:
2006/11/30 18:43
From Norway
Posts: 2498
@AcillClassics

What gfx card are you using?

_________________
X5000
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2010/5/22 12:35
From Mobile, Alabama, USA
Posts: 238
Anybody suggest changing the battery yet?

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Home away from home
Joined:
2009/7/7 4:34
From Man Cave, Canada
Posts: 2497
@mbrantley

yup did over at amiga.org thread as that’s exactly what fixed my X1000 but that’s not the case unfortunately with this particular X5000

...have a feeling it could be SATA cable or DVD drive else MB needs fixing from A-Eon so either way lucky they are a still being made brand new as I type this

_________________
_______________________________
c64-dual sids, A1000, A1200-060@50, A4000-CSMKIII
Indivision AGA & Catweasel MK4+= Amazing
! My Master Miggies-Amiga1000 & AmigaONE X1000 !
mancave-ramblings

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2010/5/22 12:35
From Mobile, Alabama, USA
Posts: 238
@328gts

Ah, that's too bad because it would have been such an easy fix. Here's hoping the right solution presents itself.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2959
@walkero

Quote:
If that doesn't work, when you tried with the boot USB, you selected to "Boot from mass storage" at the boot menu


It says in log that he as the CDROM connected SATA.

He does have lot of USB stuff plugged in from logs, it might be trying to boot from USB, and fail.

_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2020/11/5 3:55
From Älvsbyn
Posts: 14
It would seem that one dd3 stick is wrong (might report a wrong size) remove the stick that reports 6GB, remove all unnecessary hard drives and usb devices (for booting) and try that, it shouln't complain about the memory (just remembered, do you have to have pairs of dd3 sticks?)

IF you then get the stripped down system to boot begin adding back one item at the time.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2959
@beanbandit

Quote:
It would seem that one dd3 stick is wrong (might report a wrong size) remove the stick that reports 6GB, remove all unnecessary hard drives and usb devices (for booting) and try that, it shouln't complain about the memory (just remembered, do you have to have pairs of dd3 sticks?)


Its 8 Gbytes stick, as I read it UBOOT only uses 2GBytes, 6GBytes is unmapped, aka not used. So nothing wrong.

From the first log
Quote:
Detected UDIMM VS2GB1333D3


https://www.corsair.com/us/en/Categori ... S2GB1333D3#tab-tech-specs

SPD Latency: 9-9-9-24

From the last log

Quote:
Detected UDIMM KHX1600C10D3/8G


https://www.kingston.com/datasheets/khx1600c10d3b1_8g.pdf

SPD latency DDR3-1333 timing of 9-9-9 at 1.5V

He using two different brands of RAM, one is corsair and other one is Kingston.

One problem here is that UBOOT is not able to detect the SPD, memory timing.


Edited by LiveForIt on 2020/12/27 11:56:28
Edited by LiveForIt on 2020/12/27 11:57:10
_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/10/28 11:03
From Netherlands
Posts: 144
Dont spend to much time on the Memory message... its not an issue. The X5000 mentioned here has always been running in this setup.

Here i have the output of a Friends X5000 who has the same message. His system is doing fine!


Board: CYRUS
36-bit Addressing
I2C: ready
SPI: ready
DRAM: Initializing....using SPD
Detected UDIMM 99U5584-020.A00LF
Detected UDIMM 99U5584-020.A00LF
Not enough bank(chip-select) for CS0+CS1 on controller 0, interleaving
disabled!
Not enough bank(chip-select) for CS0+CS1 on controller 1, interleaving
disabled!
6 GiB left unmapped
8 GiB (DDR3, 64-bit, CL=11, ECC off)
DDR Controller Interleaving Mode: cache line

And this is My X5000 output..without the memory message...also doing fine!

Board: CYRUS
36-bit Addressing
I2C: ready
SPI: ready
DRAM: Initializing....using SPD
Detected UDIMM KHX1600C10D3/8G
Detected UDIMM KHX1600C10D3/8G
14 GiB left unmapped
16 GiB (DDR3, 64-bit, CL=9, ECC off)
DDR Controller Interleaving Mode: cache line
DDR Chip-Select Interleaving Mode: CS0+CS1



_________________
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2959
@Skateman

but your friend does not get "failed to read SPD", so there is something not 100% right there.

Your friend has "KHX1600C10D3" so this ram should work.

_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2006/11/27 22:06
From UK
Posts: 184
In my opinion as someone who has done a lot of troubleshooting on a x5000 the easiest thing to do is unplug the hard drives, and just try booting from the boot cd. If you have a boot usb then unplug the dvd drive as well as the HD's and try booting from that. this will get rid of any issues where the system is trying to boot off of the wrong drive.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/10/28 11:03
From Netherlands
Posts: 144
@LiveForIt

But the machine is running Morphos without problem if i recall correct ?


_________________
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just popping in
Joined:
2017/9/6 20:00
From Port Hueneme, Ca.
Posts: 18
Thanks for all the reply in this.

As for the RAM issue. I noticed that and posted the 2nd serial log because it was reading the RAM bad or something I though in the first. I am not mixing RAM and they are in pairs. The first set is a pair of 2GB sticks from Corsair that the machine shipped with. The other is a pair of HyperX 8GB that was working perfectly before all this and was recommended and tested from AOTL for X5000 use.

The USB devices installed are only the keyboard and mouse. The other stuff its showing is the internal USB headers and ports. Nothing USB is connected.

I have tried with my DVD out, HDD out, USB stick in upper slot, CD install disk, all are the same result as this.

I have used new SATA cables, changed ports, no change.

I have replaced the CR22 coin cell with a new one that I measured the voltage on and was a good 3.4V

I tried a new HDD and it wont boot from USB or CD to get to the point of installing as mentioned, so no good.

I have tried with three different video cards. #1 it shipped new with was a R250X (7750) #2 is a HD6950, #3 was the primary card id been using with the newer enhancer 2.0 beta and drivers and is a 560. I know the last card wont boot from the CD and work, buiut the other two should, and #1 has several times before. I have restored my system a few times in the past from CD and USB.

As I mentioned, I can replace the GPU with the 6950 and put in my MorphOS HDD and it boots into it perfectly, so its SOMETHING to do with OS4.1 or something in U-Boot that magicly change while powered off for the last couple weeks I was gone on work trips that's caused this.

I got fed up and packed it away, so no idea what to do, and A-eon isn't really helping much. Trevor asked me to do a lot of what you all said, and its not changed anything.

   Report Go to top

Re: X5000 No Longer Booting OS4!
Just can't stay away
Joined:
2009/5/1 18:57
From Czech Republic
Posts: 1299
@AcillClassics

Quote:
I got fed up and packed it away, so no idea what to do, and A-eon isn't really helping much. Trevor asked me to do a lot of what you all said, and its not changed anything.

I'm really sorry to hear that - must be a frustrating experience

Given the price of the X5000, it should go without saying that the sales of the machine be coupled with top-notch service. Otherwise the platform will lose all credibility and we'll get no new users.

_________________
The Rear Window blog

AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition
   Report Go to top


(1) 2 »



[Advanced Search]



Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project