Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Sections

Who's Online
83 user(s) are online (59 user(s) are browsing Forums)

Members: 3
Guests: 80

daveyw, salass00, Futaura, more...

Headlines

 
  Register To Post
« 1 2 3 (4) 5 6 »

Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@kas1e and all

After some trial and error, I made some progress...

Basic gameplay with normal data files:




Basic gameplay with DOS version data files:




Keyboard controls behave strange, I can use X to cancel/skip, J to select, E to select all troops, ESC for menu and Enter for move down in the menus.

Also game locks the up the system when quitting the game.

With normal data files, it is not possible to display game menu, with DOS version it works.

Also if you watch the both videos until the end, you can see other problems that occurs (color palette problems, menu crashing with DOS data files but possible to ignore DSI e.t.c)

Here is the latest source:
Source 13.08.2022

EDIT: Cross compiled with GCC11. Used latest clib2 beta released today. Re-compiled SDL2 with clib2. OpenAL/sound disabled.

I will think I will e-mail Artur, I hope he can help me to fix my port. Also any help from anyone else will be appreciated :)

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@SinanSam460

RAW keys maybe changed, or not normal PC RAW keys,
Amiga Keyboard RAW keys are different from PC keyboards.

I suggest finding the keyboard handling code, and put printf there so you can see the rawkey value.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@SinanSam460

Quote:
Also game locks the up the system when quitting the game.


Many games have bad exit code. On Linux, people only get core dump, so it’s not a major problem.
I suggest using RS232 null modem cable, and use putty on PC. And use DebugPrintF function to write out pointer values as hex and file/function/line numbers. Maybe game tries to free something was not loaded, for example sound, free something twice, close library more then once. Or freeing something before all threads has stopped.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@Sinan
Looks better and better, with normal (not DOS) datafiles seems resolution is much better ?

Interesting, isnt' beeworld on morphos port didn't have those issues you did have now ?

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@kas1e

It seems MOS port does not have problems. MOS port is using noixemul switch in makefile. I do not know if this makes a change ?

One general question ? I added some printf in the sources,but I can not get any output in console?.

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@SinanSam460

I know newlib will open console if none exists, clib2 might not do that.
Simple fix use fprintf, maybe its in thread, or they somehow has disabled the output.

output = fopen(“con:50\50\600\600\my output”);
fprintf( output, “Hello world\n” );
fclose(output);

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@LiveForIt

Thanks for the suggestions.

I was able to print outout to console like this:
e.g.:
std::cout << "C&C95 - Failed to set video mode.\n";

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@Sinan

Quote:

It seems MOS port does not have problems. MOS port is using noixemul switch in makefile. I do not know if this makes a change ?


Ixemul for morphos is just additional library where they have additional posix functions/includes, which we have inside of clib2 and newlib already. Probabaly, they follow the way to have ixemul still only because of "true old amiga way", as ixemul was born on classic amigas to expand those posix functions which "true amiga" didn't have. I mostly like the way how it done on amigaos4 : we do not have this ixemul crap, and have everything inside of clib2/newlib, so no needs for worry about things which you should't worry.

So to answer : if you see in any morphos makefile "-noixemul", for os4 you just remove it and that all.

Quote:

One general question: I added some printf in the sources,but I can not get any output in console?.


Another way to have printf as well, is add after prinf "fflush(stdout);".

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@all

Good news :)

Thanks to Bruno (BeWorld) he kindly shared his source code for VanillaConquer MorphOS port.

I also thank everyone on this thread for their help..Afxgroup for improving clib2..

After small changes, I finally got it working without OpenAL sound.
I also can compile a sound enabled version, but it crashes when launching the game.

Is anybody using clib2 version of OpenAL 1.2.1 ? Newlib version of OpenAL on OS4 depot.net is 1.8.x

I'll share a video soon, and upload the game on Google Drive for testing.

P.S.: Is it ok to upload the game to OS4 Depot ? Will it make any copyright problems ?

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Just popping in
Just popping in


See User information
@SinanSam460

it's most likely ok to upload to os4depot as long as you don't
upload any datafiles (unless those are specifically in the public
domain.

ixemul used to contain some code for fork(), vfork(), _fork(),
unix signal handling and such..

but the switch is -noixemul which indicates that ixemul is not
used, so the problem might not be with ixemul, but rather
something perhaps with openAL, pthread (are you using
psemaphore.lib too, it improves compatability with 'real'
pthread?) on the amigaOS4 side.

and ixemul was not the prefered way on the old classic amiga, it
was libnix

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@trgswe

Nah... the Vampire version was most likely modded to bang hardware.

MorphOS and AmigaOS4.x has similar limitation when running on AmigaONE hardware, hardware bagging is not desired, nor needed. and it was bad idea to begin with. Sadly, Amiga500 and 1000 has too little ram and too slow CPU, they choose to make the OS as small as possible to compensate.

(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@all

Sound problem solved :)

I had to compile OpenAL 1.18 for clib2 and re-link VanillaConquer :)


Edited by SinanSam460 on 2022/8/19 19:03:11
Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@all

Thanks to everyone who offered his help (especially BeWorld for his MorphOS port sources) , I have finally released the first version on OS4Depot.net

http://www.os4depot.net/?function=sho ... aconquer-tiberiandawn.lha

How to run the game faster:
TD may run slow when you run in default SDL2 mode.
Please change the driver to Default in SDL2Prefs. (found in SDL2 release on OS4Depot)

Open the conquer.ini and change the following

PlayIntro=no

[Mouse]
RawInput=yes
Sensitivity=100
ControllerEnabled=no
ControllerPointerSpeed=10
MouseWheelScrolling=yes

[Video]
WindowWidth=1280
WindowHeight=720
Windowed=no
Boxing=yes
BoxingAspectRatio=16:10
Width=1280
Height=720
FrameLimit=0
HardwareCursor=no
DOSMode=no
Scaler=nearest
Driver=default
PixelFormat=default
InterpolationMode=2

[Options]
GameSpeed=2
ScrollRate=3
Brightness=152
Volume=160
ScoreVolume=255
Contrast=128
Color=178
Tint=128
AutoScroll=1
IsScoreRepeat=0
IsScoreShuffle=0
DeathAnnounce=0
FreeScrolling=0

P.S.: Maybe you noticed after quitting the game, OpenAL can't close the ahi device and you may get a crash at alsoft_mixer.


Edited by SinanSam460 on 2022/8/20 16:51:46
Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
Thanks, working well on x5000.

Alt+Enter for fullscreen.

If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.
George Orwell.
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
Working good so far, tested on my Sam440 and everything in game Is ok and quite fast.
But got a DSI crash at exit (alsoft-mixer)

Al lib: (EE) alc_cleanup: 1 device not closed
** Command 'vanillatd' responded with not free signals 0F000000

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@samo79

It seems clib2 version of OpenAL 1.18.2 can't properly shutdown the audio device.

crashlog points to OpenAL AHI Backend

/* Cleanup AHI port */
    
self->ahi_port->mp_Flags   PA_IGNORE;
    
self->ahi_port->mp_SigTask NULL;

    
IExec->FreeSignal(self->ahi_port->mp_SigBit);
    
self->ahi_port->mp_SigBit  = -1;

    return 
RETURN_OK;


VanillaTD doesn't work with clib2 OpenAL 1.20

Anyone had this problem before ?

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@SinanSam460

Maybe salass00 need to recompile it for the newer clib2

https://github.com/salass00/openal_lib

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Not too shy to talk
Not too shy to talk


See User information
@samo79

I can compile 1.20 for clib2, but however VanillaConquer doesn't work with it.

I also noticed that latest AmigaOS4 Doom3 port is also using OpenAL 1.18

Sinan - AmigaOS4 Beta-Tester
- AmigaOne X5000
- AmigaOne A1222
- Sam460ex
Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Just popping in
Just popping in


See User information
@LiveForItQuote:
LiveForIt wrote:@trgswe

Nah... the Vampire version was most likely modded to bang hardware.



AmigaOS 3.x port works fine also without Vampire, f.ex. on my CDTV with PIstorm/Emu68 :)

Go to top
Re: Project : Compiling Vanilla-Conquer (C&C) for AmigaOS4 - Help needed
Home away from home
Home away from home


See User information
@Sinan
Tried os4depot version on my x5000:

Using demo files of RedAlert running "Vanillatd" crashes everything in Char_Pixl_Width().

Then installed full games's data of C&C : the same crash.

Then i deleted everything and just tried data files + your conquer.ini, and it just gives me black screen on running and nothing else.

As i see the both binaries are compiled statically, so no SOBJs requered, and all should be fine in that terms then. Dunno wtf.

I also tried Vanillatd-noaudio, the same.

Tried also with setting big enough stack in the shell - the same black screen.

Go to top

  Register To Post
« 1 2 3 (4) 5 6 »

 




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 ( 0 members and 1 Anonymous Users )




Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project