Home  
Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Sections
Who's Online
43 user(s) are online (40 user(s) are browsing Forums)

Members: 1
Guests: 42

DStastny, more...
Support us!
Recent OS4 Files
OS4Depot.net





Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2010/1/22 23:59
From California
Posts: 52
Been exploring different programming languages that work in Amiga OS 4. I have already heard of Python and have a book. Know Python is usable in Amiga OS. How about Pygame?

I see back in 2010ish they ported it to Amiga OS 4. Is it still usable today?

Also curious to those programming in Python... what IDE are you using? Does Codebench work? What IDE options would I have?

Thanks
TJ

   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Home away from home
Joined:
2007/9/11 11:31
From Russia
Posts: 4196
Some years ago some changes in os4 and/or in python made most of pygame stuff ported on os4 stop working. I create bz about on os4dev list, but it wasnt consider as necessary to worry, so after few reminds i give up :)

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2010/1/22 23:59
From California
Posts: 52
@kas1e

Oh bummer.... I really liked the idea of Pygame too.

;-(

TJ

   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2010/1/22 23:59
From California
Posts: 52
Can simple graphical games be made in Python without Pygame? Simple games I guess like one way scrolling games or easy shooting games? Or is that what Pygame is all about. Had watched a few Pygame videos on YouTube and the code looked and made sense to me, and I liked that. Thought I found a match to start learning simple game programming. TJ

_________________
AmigaOne Tabor
AmigaOne X5000
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2008/5/22 19:13
Posts: 91
If I remember well, pygame games were really slow.

Maybe you should take a look at Hollywood if you want to make simple games.

Simple SDL games should be easier to port/to create, there are tons of example around the web.
There was also a simple game example in PortablE.

_________________
A1200PPC/µA1/Sam440ep/Sam460ex/X1000 OS4.1
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just can't stay away
Joined:
2006/12/4 23:15
Posts: 1909
@kas1e,

I just installed pygame and a heap of older SDL sobjs needed to start it and successfuly opened a window from command line session.

So at some evels it works, what was the main issue you had and why didn;t you consider fixing pygame itself rather than knee jerk blaming the OS?


_________________
Blender For OS4.x : Blues : Walker Broad
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just can't stay away
Joined:
2006/12/4 23:15
Posts: 1909
@AmigaSociety

Once installed pygame seems to have some basic functionality at least, so I would give it a try, but it's old (2010) so online docs may be out of date.

[edit]
er rather I mean the opposite of out of date

_________________
Blender For OS4.x : Blues : Walker Broad
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just can't stay away
Joined:
2006/12/4 23:15
Posts: 1909
@broadblues

Imaged to get simple renders working too.


_________________
Blender For OS4.x : Blues : Walker Broad
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Home away from home
Joined:
2007/9/11 11:31
From Russia
Posts: 4196
@broadblues
I blame os, because problems start once new version of python was made for some os4update (or some new python related sobjs, i do not remember, will try to dig in in BZ today). It was update6 or fe, do not remember.

All i remember, i create tiket about, and it wasnt consider to fix. And why should i fix pygame, if it was working fine before.

Try to run alienbreed for pygame (os4depot). It works before

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2010/1/22 23:59
From California
Posts: 52
@davebraco

I need to save my pennies to buy the $99 Hollywood. One day.

@broadblues

cool that it appears to work for you. I will investigate further.

TJ

   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just popping in
Joined:
2010/1/22 23:59
From California
Posts: 52
OK, now that it appears Pygame may work... is there an IDE you all recommend that works with Python? Some easy to use interface that will allow me to create an app, save, manipulate, etc...

TJ

_________________
AmigaOne Tabor
AmigaOne X5000
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Home away from home
Joined:
2007/9/11 11:31
From Russia
Posts: 4196
@broadblues
Ok i found some info about : it wasn't BZ , it was discussion in os4 list, where my original mail was:

Quote:

Just noticed today with Severin and Spot, that PyGames stop working on
the new python (53.34 11/02/2013), but works on previous public
versions. I assume its about new changes which was done for Andy's
requests, but it also seems to have change something heavy and pygames
stop working (and its about 20-30 games/apps on os4depot).

I can't write BZ for now as everything is in down , but i think it
worth to note you there for first.

The "non working" mean that once i do "python any_game.py", nothing
happens. In debug log i only have:

[SDL_SYS_JoystickInit] ENUM RETURNED: 0
[SDL_SYS_JoystickInit] Found 0 joysticks


And then nothing happens, no cpu loading, no hdd loading, no crashes,
just nothing and process in the memory forever. I do test with 2 games
at least, with adding "-v" to the python string, and that what i
found:

With game "ulmosadventure.lha" (todays release from spot, which works
over old-public-revious pythnon and where it works), on new pygame it
stops on that line:

# PYTHON:Lib/site-packages/pygame/locals.pyc matches
PYTHON:Libs/site-packages/pygame/locals.py
import pygame.locals # precopiled from
PYTHON:Lib/site-packages/pygame/locals.pyc

And then nothing happens, just pure stop. No cpu loading, no hdd
loading, no crashes , nothing on serial debug.


With game "panspermia" (my old release), it just stop on those lines:

import cutscene # from RAM Disk:PanSpermia/gamelib/cutscene.py
# wrote RAM Disk:PanSpermia/gamelib/cutscene.pyc


Then i just trying pure testcase of pygame.

ram:> cd python:lib/site-packages/pygame/tests/
python -v display_test.py

And everything stopped the same as with first game:

# PYTHON:Lib/getopt.pyc matches PYTHON:Lib/getopt.py
import getopt # precompiled from PYTHON:Lib/getopt.pyc


Then you answer about that you notice yourself some problems with console/termios, which may have be related, and suggest to removing termios.so as a first test. Which i do, and:

Quote:

After i remove termios.so from the python:libs/libs-dynload/termios.so , and then run one of pygame's display tests, its going to the moment where it hang previously (getopt.pyc) and for first run it ask for Lib: assignment (strange) , and for second test after reboot the same hang.


Then no one ever answer anything about that topic. I guess it all still the same right now, and pygame just dind't works as before.

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Just can't stay away
Joined:
2006/12/4 23:15
Posts: 1909
@kas1e,

Ah I checked BZ earlier and there were no bug reports mentioning pygame against any component.

To quote Mr Solie, no BZ no bug, stuff like this doesn;t get fixed because it got mentioned on the ML.

But I tried alien_breed and it worked to a point, the into animations and screen all run,and the up / down arrows allow choosing an option, but no key would select the option, no idea which key *should* have selected that option, suggests issues with keyboard event collection.

I think termios issues were fixed at the newlib level, can't remeber.

[edit]
IIRC termio issues were because it now existed but wasn't "complete" , when it didnt exist, many "ported" scripts would use fallback, once it did such scripts made invalid assumption about the available functions / results and failed.

pygame and and or indivudual game scripts would need updating to take account of this.

Basic an

if os == amiga then skip termios or more in depth test for available functions

I don;t think this should affect prgramming "native" ie amiga specific new pygame games. My simple console session worked anyway.


_________________
Blender For OS4.x : Blues : Walker Broad
   Report Go to top

Re: Anyone here program in Python and use Pygame?
Quite a regular
Joined:
2007/2/27 10:47
From Gravity well
Posts: 575
I remember that when those pygame releases were new I had just crashes, but since a few years they have been working just fine.

@AmigaSociety

I have a project of my own that I'm using pygame for. I use only Notepad.

   Report Go to top





[Advanced Search]


Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project