Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Sections
Who's Online
53 user(s) are online (47 user(s) are browsing Forums)

Members: 0
Guests: 53

more...
Support us!
Recent OS4 Files
OS4Depot.net



(1) 2 »


Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/11/28 14:24
Posts: 7
Hi all! Please help! I have a Pegasos2 NG Amiga computer. On OS4.1FE, there are problems with Warp3D and sound! BUT! Also on this machine under MOS 3.11 is all good! So no HW error! But then what could be the problem ?! See Youtube Videos, please! Changing the AHI settings does not help! There is an EMU10K sound card in the machine, but the problem remains! Any idea?! Thx!

OS4 video: https://youtu.be/D2Eb9RQFTBw
MOS video: https://youtu.be/J8pa73-3d_o

A another video, OS4 Wings Battlefield... the problem remains!

https://youtu.be/ObYQ72ZfKXA

Sorry bad videos!

_________________
Amiga Mania!
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Home away from home
Joined:
2007/9/11 11:31
From Russia
Posts: 5387
Its the same old story. I have that issue with noise pitch sound when use some of minigl/warp3d apps even 10 years ago on my peg2. And i have that issue with inbuild peg2's audio (if i remember right).

I reported it all over the places again and again back in times, but nothing come up from it. Only some discussions that it can be timing/priority issues.

In other words, if that issue wasnt fixed before, it probably will stay :(

For me that issue was easy to reproduce with game 'i have no tomatoes'. And if i remember thing right, on the higher resolutiond that nasty sound come up early, in compare with lower resolutions

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Quite a regular
Joined:
2007/7/14 20:30
From Lothric
Posts: 749
@kas1e

Task priorities could be changed for testing purposes.

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Home away from home
Joined:
2007/9/11 11:31
From Russia
Posts: 5387
@Capehill
If i remember right, back in times we discuss that issue and made some tests with ppls in charge, but nothing come up from. Maybe minigl are guilty, and maybe it can be fixed, but all of this need lots of testing , time , etc, from topic starter, as well as found someoone who will fix it. Probably unreal for today, sadly.

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Quite a regular
Joined:
2007/7/14 20:30
From Lothric
Posts: 749
@kas1e

Okay, well I found the BZ item, reported in september 2015. I don't have a Pegasos so cannot really help.

For some audio-related issues that I saw with MicroA1, it usually helped to configure a larger buffer for AHI (which causes some extra audio latency games).

Never had a beepy problems similar to videos.

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Not too shy to talk
Joined:
2015/6/11 8:51
From Cologne
Posts: 271
MiniGL is not guilty, apparently the Warp3D implementation is, or more precisely the R200 driver in combination with certain Peg2 boards.
I once tried to find the cause of this inside the R200 driver, but without luck, I gave up at some point.
I found out that the symptoms can be minimized by lowering the work of the rasterizer. So especially stuff like compressed textures, lower display res, 16bit depth, etc. significantly lower the chance / the frequency of those symptoms to appear. With some games using compressed textures was good enough to make the problem vanish (which is of course no solution).

_________________
[Facebook] [YouTube Channel]
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/11/28 14:24
Posts: 7
is there anything that is good in OS4?
anything?
this is a garbage dump ...
lots of money, a lot of time went to this shit OS

OS4 slow, wrong
comical, absurd

It was enough!

only MORPHOS I will use!

_________________
Amiga Mania!
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Quite a regular
Joined:
2006/11/29 8:09
From Lyon, France
Posts: 991
dh1 : you should be banned. Your 5th post and you troll.

_________________
--
AmigaONE X1000 1,8Ghz, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700, with Amiga OS 4.1 FE
http://www.amiga-ng.org
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/12/8 13:37
From Netherlands
Posts: 74
@dh1

Screen dragging, that is still great on 4.x.

...And a lot of other things.

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/11/28 14:24
Posts: 7
@K-L

I'm not a troll! I'm a payer! Who bought a defective product!

_________________
Amiga Mania!
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just can't stay away
Joined:
2006/11/24 17:54
From Sanremo
Posts: 1807
@dh1

The "problem" imho is that there were to many "great works" back in time than that "Ehy there is a problem"... When Sam 44x series came out from Acube, a lot of bugs were fixed but this happened because the sam44x's users start to complain about what went wrong.. So my guess is that few peg2 users complain about the bugs..

I have a Sam440ep board and I haven't all these problems but trust me, we gave a lot of feedback.. so my advice is to go to hyperion's forum and post all your problems there.. do not give up..

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Home away from home
Joined:
2006/12/2 3:55
From Italy, Perugia
Posts: 3140
@nubechecorre

+1

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2017/5/18 10:12
From Audruicq, France
Posts: 29
Hi,

From your video about AmigaOS 4.1, I saw that you have a dock in the top right side, in your WBtitlebar.
Some years ago on first versions of AmigaOS 4.0, I had placed such dock in the title bar on my AmigaOneXE. I noticed with some games, sound and sometimes picture distortions, and figured out when I closed or removed that dock, it fixed this issue.
Could you just give this a try?

Regards,
Petrol.

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Home away from home
Joined:
2006/11/20 16:26
From Norway
Posts: 2734
@dh1

AmigaOS4.0 was developed on AmigaONE-SE/XE hardware had many issues and problems, any audio problem was assumed to be related to IRQ problems or something wrong with the hardware, Don't buy sound blaster it hugs hardware, don't buy this and that..

Personally I think priorities are wrong in AmigaOS4.x.

USB mouse too often stops working on heavy load (AmigaONE-XE).
Sound too often have problem under heavy CPU load (jitter).

I think things like USB stack, AHI should have most priority in my option.
things like intuition, shell command and stuff like that should have lower priority,

Prior to Warp3D Nova, 3D was really bad, rendering bugs in old games, walls becoming transparent in Heretic 2, shadow broken WipeOut 2097, I'm sure this problem exists even today on Radion cards.

RadionHD uses completely different drivers, and there is completely different Warp3D being worked on, I sure this problems are fixed for people who are lucky to own a newer computer, for people who own a older computer like yourself. Maybe not so lucky..

I think Pegasus 2 got port of AmigaOS because it was seen as better hardware then AmigaONE-XE, but what video shows in my option is not every fault can be contributed to hardware. and clearly there are rooms for improvements.

I think maybe intuition locks, and bitmaps locks can be responsible too, if not the priority, if a program has not completed drawing what it needs to into intuition, before next program requesting lock, in this case 2en program forced to wait for 1st program, 2en program might not be able to fill the AHI buffer at the right time.

The best thing to do, is deactivate what you can from wbstartup.


Edited by LiveForIt on 2018/7/30 14:57:26
Edited by LiveForIt on 2018/7/30 15:04:35
_________________
(NutsAboutAmiga)

Basilisk II for AmigaOS4
AmigaInputAnywhere
Excalibur
and other tools and apps.
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Quite a regular
Joined:
2013/10/17 15:21
From Hungary
Posts: 587
@nubechecorre
Complaining will definitely not help, unless you are glutton for punishment :) BTW, didn't A-Eon acquire Warp3D a while back?

_________________
I see the jimmies have been rustled.
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just can't stay away
Joined:
2006/11/24 17:54
From Sanremo
Posts: 1807
please note, we (the users) did not complained but we reported all the bugs we found..

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/11/27 17:27
Posts: 231
@dh1

You are right, but unfortunately you can't go much further even with MOS.

I can't able to see your linked youtube videos, because I am OS4 user but trust me, I know what are you talking about.

That audio issue is a really old story as kas1e told precisely and there is a fat chance that it will remain for the rest of time.

The only solution is to lower screen resolution while the bad effect vanishes.

Yours, sincerely!

   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2008/5/22 19:13
From Belgium
Posts: 104
@ lazi

try SMTube :

http://os4depot.net/index.php?functio ... ile=video/play/smtube.lha

(need to carefully read the doc for an optimal setup)

It takes time to start but perfectly do the job even on Sam440

_________________
A1200PPC/Sam440ep/Sam460ex/X1000/X5020 OS4.1
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Just popping in
Joined:
2006/11/28 14:24
Posts: 7
Hi all!

I tried everything
- low resolution in the game (640x480x16) = the same mistake
- game settings minimum = the same mistake
- low resolution of OS (640x480x8) = the same mistake
- more AHI settings = the same mistake
- more audio card (Peg2 integrated and emu10k1 SBLive! 7.1 too) = the same mistake
- deactivating WBStartup = the same mistake

...

the voice sucks, beeps, lag = ONLY Warp3D

Hyperion has not responded since July 15...

I will try one more thing... switch GFX card ... R9000 -> R9200 or 9250

:(

THX!

_________________
Amiga Mania!
   Report Go to top

Re: Warp3d and AHI problem on Pegasos 2...
Quite a regular
Joined:
2013/10/17 15:21
From Hungary
Posts: 587
@nubechecorre
I don't doubt that, but you also said that a long known issue didn't get fixed, because Peg2 users didn't "complain enough", which sounds funny to me.

_________________
I see the jimmies have been rustled.
   Report Go to top


(1) 2 »



[Advanced Search]


Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project