Home  
Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Sections
Who's Online
66 user(s) are online (56 user(s) are browsing Forums)

Members: 0
Guests: 66

more...
Support us!
Recent OS4 Files
OS4Depot.net





[SOLVED] general device failure
Not too shy to talk
Joined:
2006/12/3 23:51
From France
Posts: 367
Hi All,
I am using latest SFS (1.279) on my A1 and I am getting error messages like this one regularly now, when downloading 30Mo of zip archives :

"Volume 'Docs' (Docs: sii0680ide.device, unit 0)

there was an error while accessing this volume:

general device failure.
The disk is in an unreadable format.

errorcode = 20
io_command = 4
io_offset = -502986240
io_length = 0
io_actual = 7"

Is my HD dying ? when using partition wizard, the check says OK.


Edited by Lio on 2008/5/8 20:45:21
   Report Go to top

Re: general device failure
Quite a regular
Joined:
2006/11/27 22:17
From Israel
Posts: 925
@Lio

Dowload and try smartmontools to see if there's something:

smartctl -a a1ide.device:0
for help:
smartctl -h

(obviously replace the device name to match your sii card)

Edit: I couldn't initiate self diagnostics with smartctl though

Jack

_________________
Resized Image
"the expression, 'atonal music,' is most unfortunate--it is on a par with calling flying 'the art of not falling,' or swimming 'the art of not drowning.'. A. Schoenberg
   Report Go to top

Re: general device failure
Not too shy to talk
Joined:
2006/12/3 23:51
From France
Posts: 367
@Jack

same here, the test does not work but the line you provide does output the following :

smartctl version 5.33 [Cygwin AmigaOS4 cross compiler] Copyright (C) 2002-4 Bruce Allen
Home page is http://cvs.sourceforge.net/projects/smartmontools/

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: Maxtor 6L080P0
Serial Number: L25N0JCG
Firmware Version: BAJ41G20
User Capacity: 81,964,302,336 bytes
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: 7
ATA Standard is: ATA/ATAPI-7 T13 1532D revision 0
Local Time is: Sat May 3 20:59:52 2008 N
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

General SMART Values:
Offline data collection status: (0x02) Offline data collection activity
was completed without error.
Auto Offline Data Collection: Disabled.
Self-test execution status: ( 0) The previous self-test routine completed
without error or no self-test has ever
been run.
Total time to complete Offline
data collection: ( 841) seconds.
Offline data collection
capabilities: (0x5b) SMART execute Offline immediate.
Auto Offline data collection on/off support.
Suspend Offline collection upon new
command.
Offline surface scan supported.
Self-test supported.
No Conveyance Self-test supported.
Selective Self-test supported.
SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
power-saving mode.
Supports SMART auto save timer.
Error logging capability: (0x01) Error logging supported.
General Purpose Logging supported.
Short self-test routine
recommended polling time: ( 2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time: ( 32) minutes.

SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
3 Spin_Up_Time 0x0027 227 227 063 Pre-fail Always - 7902
4 Start_Stop_Count 0x0032 253 253 000 Old_age Always - 673
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 253 253 063 Pre-fail Always - 0
6 Read_Channel_Margin 0x0001 253 253 100 Pre-fail Offline - 0
7 Seek_Error_Rate 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
8 Seek_Time_Performance 0x0027 251 244 187 Pre-fail Always - 65069
9 Power_On_Hours 0x0032 242 242 000 Old_age Always - 39906
10 Spin_Retry_Count 0x002b 253 252 157 Pre-fail Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x002b 253 252 223 Pre-fail Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 251 251 000 Old_age Always - 792
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 253 253 000 Old_age Always - 0
193 Load_Cycle_Count 0x0032 253 253 000 Old_age Always - 0
194 Temperature_Celsius 0x0032 034 253 000 Old_age Always - 31
195 Hardware_ECC_Recovered 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 7668
196 Reallocated_Event_Count 0x0008 253 253 000 Old_age Offline - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0008 253 253 000 Old_age Offline - 0
198 Offline_Uncorrectable 0x0008 253 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0008 001 001 000 Old_age Offline - 65046
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
201 Soft_Read_Error_Rate 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
202 TA_Increase_Count 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
203 Run_Out_Cancel 0x000b 253 252 180 Pre-fail Always - 0
204 Shock_Count_Write_Opern 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
205 Shock_Rate_Write_Opern 0x000a 253 252 000 Old_age Always - 0
207 Spin_High_Current 0x002a 253 252 000 Old_age Always - 0
208 Spin_Buzz 0x002a 253 252 000 Old_age Always - 0
209 Offline_Seek_Performnce 0x0024 240 240 000 Old_age Offline - 166
210 Unknown_Attribute 0x0032 253 252 000 Old_age Always - 0
211 Unknown_Attribute 0x0032 253 252 000 Old_age Always - 0
212 Unknown_Attribute 0x0032 253 252 000 Old_age Always - 0

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

SMART Self-test log structure revision number 1
No self-tests have been logged. [To run self-tests, use: smartctl -t]


SMART Selective self-test log data structure revision number 1
SPAN MIN_LBA MAX_LBA CURRENT_TEST_STATUS
1 0 0 Not_testing
2 0 0 Not_testing
3 0 0 Not_testing
4 0 0 Not_testing
5 0 0 Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.

   Report Go to top

Re: general device failure
Quite a regular
Joined:
2006/11/27 22:17
From Israel
Posts: 925
@Lio

As far as I could read (non-tabulated output is hard to read): the hardware reports itself healthy.

Jack

_________________
Resized Image
"the expression, 'atonal music,' is most unfortunate--it is on a par with calling flying 'the art of not falling,' or swimming 'the art of not drowning.'. A. Schoenberg
   Report Go to top

Re: general device failure
Quite a regular
Joined:
2008/3/11 8:29
From Dunedin, New Zealand
Posts: 868
@Lio

using SFS on classic and the A1 I get similair errors from time to time... I think it is the nature of the beast... I reset each time and to no ill effect...

I look upon it as a clitch in combinations of software and ghost code lol...

not unlike the friendly guru of yesterday...

to remark about it now though I have not experienced anything of this nature for a few months... I did double my buffers on all my partitions though... no idea if that matters... some run 2048 and a few are sporting 4096

adios!

_________________
~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
1x AmigaOne X5000 2.0GHz 2gM RadeonR9280X AOS4.x
3x AmigaOne X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD7970 AOS4.x
   Report Go to top

Re: general device failure
Just can't stay away
Joined:
2006/12/1 19:07
From Germany
Posts: 1022
@Lio

Quote:
I am using latest SFS (1.279) on my A1 and I am getting error messages like this one regularly now, when downloading 30Mo of zip archives :

"Volume 'Docs' (Docs: sii0680ide.device, unit 0)

there was an error while accessing this volume:

general device failure.
The disk is in an unreadable format.

errorcode = 20
io_command = 4
io_offset = -502986240
io_length = 0
io_actual = 7"

Is my HD dying ?
Could be. Or a bad cable or anything else. Unfortunately sii0680ide.device returns error code 20 for everything and without additional information it's impossible to know what the actual problem was. When it happens again check if there is debug output from it with "C:DumpDebugBuffer >ram:debugoutput", but it could be that the device drivers only print something if the debuglevel (os4_commandline) isn't 0.

   Report Go to top

Re: general device failure
Not too shy to talk
Joined:
2006/12/3 23:51
From France
Posts: 367
@joerg

you were right about the bad cable : I recently made some changes in my configuration (move HD and DVD) and only after this change I got this error !

Now with another cable, problem seems to be gone -> thanks !

I urge everyone getting the same error to test with another cable...

   Report Go to top





[Advanced Search]


Powered by XOOPS 2.0 © 2001-2016 The XOOPS Project